fbpx

Je to za námi – dlouho připravovaný gastrop*rno program v Akvárně, ze kterého by se štěstím zbláznil i Jamie Oliver. Restaurace Akvárna patří mezi vycházející hvězdy brněnského gastronomického nebe a nám bylo ctí s nimi udělat historicky první dvojité párování jídla s pivem! Dvojité – ano, čteš dobře. Pivo jsme totiž nepodávali jen k jídlu, ale bylo i jeho přímou součástí.

Kuchařský tým v akci

Vaření s pivem není žádná sranda. Člověk musí přesně promyslet výslednou chuť poté, co se odpaří voda a ta je mnohdy úplně jiná, než u daného piva známe. My jsme tomu čelili jak výběrem správných piv, tak mnohdy i jejich úpravou pomocí kryokoncetrace. Tím jsme vytvořili správný “pivní masox” – čili dvojnásobně koncentrované chutě i alkohol.

Naše první gastrozážitková degustace se vinula v tématu ZIMA a proto jsme dali vyniknout silným jídlům a chutím, které ji podle nás vystihují. Sezónní suroviny v kombinaci s výběrovými českými i zahraničními pivy.

Menu:

Welcome drink – Barley wine
1. chod
Silný kachní vývar se špekovým knedlíčkem, trhaným kachním masem a kořenovou zeleninou Vývar je infuzovaný 28° pivem stylu Barley wine, které zrálo rok v sudech po whisky a bourbonu a dokvášelo několik měsíců v lahvi.

2. chod
Mořský vlk s grilovanou zeleninou a glazovanou čekankou servírovaný s domácí holandskou omáčkou. Omáčka je dochucená pivem stylu Tripel upraveným pomocí kryokoncentrace, které díky vymražení nabízí silné, ale přitom velmi jemné a netradiční chutě. Pro párování jsme využili stejné pivo, ale v jeho přirozené podobě.

3. chod
Pomalu pečený bůžek se šťouchaným celerem a pomalu pečenou zeleninou na kouřovém pivu.Pro párování jsme využili stejné pivo, které příjemně a decentně doplňuje chuť jídla svým kouřovým nádechem a silným sladovým tělem s karamelovými tóny. Doznívání je jemně hořké.

4. chod
Limetkový sorbet obohacený o vymražované pivo stylu Belgian strong ale. Pro párování jsme využili stejné vymražené pivo, které tímto procesem získalo na síle chuti. V té vynikají především tóny fíků, cukrové třtiny a ledového vína.

5. chod
Steak z vyzrálé argentinské hovězí svíčkové podávaný s vypečenými máslovými bramborami, salátkem z marinované mrkve a pivním demi-glace z vyzrálého belgického piva stylu Quadrupel. Pro párování jsme využili stejné pivo, které snoubí chutě švestek, moruší a červeného vína s jemnými tóny kakaa a karamelu.

6. chod
Dezert v podobě pivního želé z piva vlámského stylu, servírovaný s pomerančovým piškotem a vanilkovým krémem. Pro párování jsme využili stejné pivo, které přináší příjemné tóny červeného ovoce, rozinek a lehce kyselkavé doznívání.

Zdobení pivního želé

Nakoukni do naší galerie a nech kochat alespoň své oči. – https://bit.ly/308dxtJ
Akvárno – děkujeme za úžasný večer a další krok k #pivnirevoluce!!!

Trápí Tě, že jsi ji prošvihl/a?
Nezoufej – přichází JARO!
Kup si svůj lístek na degustaci CHCUpivo a gastrozážitek – JARO včas, dokud jsou.
Kapacita je velmi omezená!

Přípitek po akci

Napsal: Matěj

Categories: Reporty

Napsat komentář